ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
ГласовеГрадътИзбориМненияНовини

Митко Щерев: Митко Щерев: Сигурен съм, че Славчо Атанасов ще бъде отново успешен кмет

Живея с усещането, че съм наполовина пловдивчанин – толкова съм свързан с града, казва големият български композитор

Христо Георгиев

 Една от безсмъртните песни, които сте създали – „Балада за Пловдив“ е посветена на Пловдив. Каква е историята на тази творба, има ли някакъв специален момент, свързан с града на тепетата?

– Написах тази песен през 1976 г. във връзка с документалния филм за Стария град в Пловдив. Композирах я с голямо удоволствие. И няма как, защото стихотворението на големия кубински поет Николас Гилен е феноменално.

Какви спомени пазите от Пловдив, тук сте завършили музика?

–  Учих четири години в музикалното училище в Пловдив и от този момент нататък  постоянно живея с чувството, че съм на половина пловдичанин.

Пловдивчани се гордеят и твърдят, че в Пловдив има много специфичен дух – на история, на древност, на култура, смятат, че тук въздухът се „диша“ различно. Какви са Вашите впечатления от пловдивската култура, познавахте ли бохемата в града, музикантите, художниците, атмосферата от онова време?

-През ноември 1967 година бях поканен като пианист от Емил Димитров в оркестъра на „Синьобелите“. Трима от музикантите в този състав бяха от Пловдив. Обожавам и двете си учителки Пенка Минчева и Румяна Гарвалова. И затова мога да кажа, че животът ми е неразривно свързан с мого големи личности от Пловдив. Ще добавя и великия Асен Овчаров.

Ако вие бяхте кмет на Пловдив, кои са най-важните неща, които бихте направили, по какъв път бихте насочили развитието на града?

– Освен икономическото благополучие на пловдивчани, ще посоча образованието и културата.

Познавате ли Славчо Атанасов, какви впечатления имате от него, той ще бъде ли добър кмет на Пловдив?

– Имам удоволствието да го познавам лично. Първо ще кажа, че за мен той вече беше един изключително добър кмет. За да не съм голословен ще посоча няколко важни неща, за които има той голям принос: Запазването на операта в Пловдив, построяването на най-модерния Археологически музей в България, запазване на Градската художествена галерия и др.

Какви съвети бихте му дали?

– Искам да му пожелая успех в надпреварата за кметското място. А ако стане кмет на Пловдив първо ще му пожелая крепко здраве, а после и големи успехи във всички начинания. Сигурен съм, че сега Славчо Атанасов ще бъде още по-успешен кмет.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина